چگونه یک زبان خارجی بیاموزیم

چگونه یک زبان خارجی بیاموزیم


چگونه یک زبان خارجی بیاموزیم؟ شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد و با خود فکر کنید که سخت‌کوشی، مطالعه مستمر، اپلیکیشن‌های حرفه‌ای و وقت گذاشتن در این زمینه بهترین راهکار برای یادگیری زبان بیگانه باشد. اما از نظر روانشناسی این کار آنقدرها هم ساده نیست. از این رو، یک اپلیکیشن خوب در فراگیری زبان باید جنبه‌های روانشناسی را نیز در نظر بگیرد.

دلایل روانشناسی متعددی از قبیل اهداف شما از زبان‌آموزی و متدهای فراگیری واژگان، می‌تواند یادگیری زبان را تحت‌الشعاع قرار دهد. علاوه بر این، فراگیری زبان خارجی منافع عملی و ذهنی بسیاری را به همراه دارد. در مقاله زیر قصد داریم دلایل روانشناسی یادگیری زبان که شامل انگیزه، حافظه و قدرت ذهن است را مورد بررسی قرار دهیم.

 

انگیزه در یادگیری زبان خارجی اهمیت زیادی دارد
انگیزه در یادگیری زبان خارجی اهمیت زیادی دارد

 

چرا عاشق شدن بهترین روش یادگیری است

اهمیت انگیزه در یادگیری زبان خارجی برای همه واضح است. بدون انگیزه، رفتن سر کلاس و یادگیری، تقریبا غیرممکن است. انگیزه در فراگیری زبان شکل‌های متعددی دارد. برای مثال، اگر در حال یادگیری زبان ژاپنی هستید ممکن است از چشم بادومی‌ها خوشتان آمده باشد و بخواهید با آن‌ها با زبان اصلی ارتباط برقرار کنید. علاوه بر این، ممکن است انگیزه شما به علت ترفیع شغلی و افزایش حقوقی باشد که تنها به افرادی اختصاص داده می‌شود که توانایی ارتباط با ژاپنی‌ها به زبان ژاپنی را داشته باشند.

در مثال بالا دو نوع انگیزه متفاوت کاملا مشهود است. اولی، انگیزه‌ای درونی است که شامل انگیزه شخصی می‌شود و دیگری انگیزه‌ای بیرونی است که در پاسخ به نیازهای ما برای رسیدن به اهدافمان می‌باشد، از قبیل موقعیت شغلی و ترفیع. شایان ذکر است که انگیزه‌های درونی نسبت به انگیزه‌های بیرونی، قوی‌تر هستند و باعث ارتقا سریع‌تر و کارآمدی بیشتر در زبان‌آموزی می‌شود.

حال متوجه می‌شویم که چرا کلاس‌های زبان همیشه نتیجه رضایت‌بخشی ندارند. اگر دانش‌آموزان مجبور به یادگیری زبانی باشند که به آن علاقه‌ای ندارند و تنها هدف آن‌ها گذراندن نمره قبولی در امتحان باشد، این انگیزه کاملا بیرونی است و بعید است نتیجه خوبی به همراه داشته باشد.

بهترین اپلیکیشن زبان‌آموزی باید علاوه بر آموزش مکالمه، خواندن و درک مطلب، فرهنگ و تاریخچه مردمان آن زبان را نیز آموزش دهد. این بخش از یادگیری، لذت‎بخش‌ترین قسمت یادگیری یک زبان است. هم‌اکنون بهترین اپلیکیشن‌هایی که جنبه فرهنگی یک زبان را پوشش می‌دهند، اپلیکیشن‌های LinguaLift، MosaLingua،و TripLingo هستند.

 

با استفاده از چند راهکار می‌توان توانایی ذهن در یادگیری واژگان و عبارات را بهبود بخشید
با استفاده از چند راهکار می‌توان توانایی ذهن در یادگیری واژگان و عبارات را بهبود بخشید

 

ارتقای توانمندی در حافظه

اگر می‌توانستیم تنها با یک بار نگاه کردن به لغات و عبارات، آن‌ها را به خاطر بسپاریم، فرآیند زبان‌آموزی آسان تر و با سرعت بیشتری صورت می‌گرفت. متاسفانه هنوز روشی قطعی برای تقویت حافظه مشخص نشده است. اما راهکارهایی وجود دارند که توانایی یادگیری واژگان و عبارات را راحت‌تر و سریع‌تر کرده‌اند.

احتمالا شناخته‌شده‌ترین راهکار در دنیای یادگیری زبان، “تکرار فاصله‌دار” است که روشی فوق‌العاده موثر است. تکرار فاصله‎دار به مرور واژگان در فواصل زمانی معین اشاره دارد. با این روش، واژگان سریع‌تر حفظ می‌شوند و مدت زمان طولانی‌تری در ذهن می‌مانند. بدون استفاده از الگوریتم‌های پیچیده کامپیوتری، یادگیری به روش تکرار فاصله‌دار تقریبا غیرممکن است. اما خوشبختانه، فلش‌کارت‌های دیجیتالی مثل Anki و دوره‌های آنلاین زبان مثل LinguaLift از روش تکرار فاصله‌دار استفاده می‌کنند و ابزار مناسبی برای زبان‌آموزان هستند.

راهکار کاربردی دیگر برای تقویت حفظ واژگان، یادگیری آن‌ها در متن و زمینه است. وقتی چیزی را به خاطر می‌سپاریم، مغز ما اطلاعات غیرضروری دیگری از جمله محیط و زمینه را نیز در خود ذخیره می‌کند. آیا کلمه‌ای را بخاطر دارید که وقتی به آن فکر می‌کنید تصویری از یک صفحه کتابتان که آن لغت را در آنجا دیده‌اید، به یاد بیاورید؟ این همان یادگیری وابسته به متن است که مغز شما اطلاعات غیر مرتبط را نیز به خاطر سپرده و شما را در حفظ کلمه کمک کرده است.

 

افراد دوزبانه نسبت به یک‌زبانه‌ها، نیروی حافظه قوی‌تری دارند
افراد دوزبانه نسبت به یک‌زبانه‌ها، نیروی حافظه قوی‌تری دارند

 

چگونه دوزبانه بودن به حافظه کمک می‌کند

هم‌اکنون زمان آن رسیده است که اپلیکیشن زبان‌آموزی خود را انتخاب کنید. اگر هدف شما تسلط کامل در یک زبان خارجی است، اپلیکیشن‌هایی مثل  LinguaLift، Busuu و Babble می‌توانند به شما کمک کنند. اما اگر علاقه‌مند به یادگیری چند کلمه و عبارت هستید، اپلیکیشن‌هایی مثل Memrise و Mindsnacks  بهترین گزینه برای شما می‌باشند.

یادگیری یک زبان خارجی به ما این امکان را می‌دهد تا با افراد جدیدی در دنیا ارتباط برقرار کنیم و فرهنگ آن‌ها را بهتر درک کنیم. علاوه بر این، توانایی برقراری یک مکالمه به زبانی دیگر، اعتبار زیادی برای ما به همراه دارد. این امتیاز همچنین باعث بهبود قدرت حافظه می‌شود.

تحقیقات اخیر حاکی از آن است که افراد دوزبانه نسبت به یک‌زبانه‌ها، نیروی حافظه قوی‌تری دارند. دانستن دو (یا بیش از دو) سری واژگان متفاوت، توانایی ما را در یادگیری و حفظ مسائل به طور کلی افزایش می‌دهد. مطالعات مبنی بر مقایسه دوزبانه‌ها با یک‌زبانه‌ها بیانگر این امر است که افراد دوزبانه از قدرت تمرکز بالاتر و توانمندی انجام چند کار به صورت همزمان به گونه‌ای بهتر، برخوردارند. هر فرد دوزبانه برای صحبت با زبان دوم باید زبان اول خود را مهار کرده و روی زبان دوم تمرکز کند و این تمرین تمرکز باعث بهبود کیفیت در زندگی می‌شود. دوزبانه بودن باعث پیشگیری از بسیاری از بیماری‌های ذهنی از قبیل آلزایمر می‌شود. بنابراین یادگیری زبان بیگانه، با ذهن همان کاری را انجام می‌دهد که تمرینات ورزشی بر روی جسم انسان دارد.

بنابراین اولین گام برای یادگیری یک زبان، داشتن انگیزه است. گام دوم تجهیز کردن خود به بهترین روش‌های یادگیری و تقویت حافظه می‌باشد و گام سوم این است که وقت با ارزش خود را با پرسه زدن در شبکه‌های اجتماعی مثل فیس بوک تلف نکنید و در عوض علاوه بر استفاده از زبان جدید، با تمرین کافی مهارت خود را در انجام چند کار به طور همزمان بالا ببرید.